Omgeving

In het kleine gehucht, Beveren Kalsijde of in de volksmond, het Kappeltje, waren ooit meerdere herbergen, restaurantjes, winkeltjes gevestigd. De slagbomen en het kleine douanewachthuisje werden in ere hersteld en een verstilde douanier blijft de wacht houden aan de deur. Een kunstwerk van de hand van Manon, dat er bij de eerste douanefeesten in 2003, tien jaar na het openen van de grenzen, werd onthuld. Schuin tegenover het huis, waar in het verleden de camions, hooitransporten en paardenkarren hun plaats vonden, is nu een parkeerterreintje aangelegd. In de zomerperiode is dit ook een stop van de huifkartocht van toerisme Alveringem.

 

Het Kappeltje is ook zo’n plaatsje waar je omzeggens in de keuken Vlaams spreekt en als je de achterdeur opent, kun je je beste Frans oefenen. Nog steeds is er een leuk restaurantje en ook een “Frans cafeetje”, waar je een lekkere picon au vin Blanc of een stoere trappist van de streek, een Sint Bernardus, kunt drinken. In de kleine supperette, op een 50-tal van het huis,en jawel, aan de Belgische kant, kun je verse groenten en fruit, brood, allerlei kruidenierswaren, dranken, snoep en”je kunt het zo gek niet bedenken, maar ze hebben het” verkrijgen(open op zon- en feestdagen, gesloten op woensdag).

 

Met het openbaar vervoer neemt U de trein tot Poperinge en daar de Belbus naar halte “Douane” voor de deur of vanaf de kust, wel wat ingewikkelder, de kusttram tot Adinkerke, de trein of bus tot Veurne en daarna de belbus tot de voordeur.

 

Naast wakker worden met het gefluit van de vogels, ja zelfs soms de roep van de koekoek, genieten van rust en stilte, hoef je ook niet lang stil te zitten…..

 

Op de kruising van de Bergen- en de Grensstraat passeren een aantal fietsroutes : de grote Noordzee Route, van ….. naar Boulogne sur Mer, de frontierenroute, de Blauwers en Komiezen route, de vlasroute en de vele fietsknooppunten, geven ontelbare mogelijkheden .

 

In de omgeving zijn ook een aantal bewegwijzerde wandelpaden, wandel naar het smokkelaarsdorpje Haringe, ga kanovaren op de Ijzer of je kan richting kust trekken, naar DePanne (strand en Plopsaland), Koksijde of aan Franse kant naar Braydunes… op slechts een kwartiertje rijden. Het Kasteel van Beauvoorde, kunstkijken in het kerkje van Oeren, de boetestad Veurne …. Allemaal een bezoek waard.

 

Aan de andere zijde bent U ongeveer even ver van de Kemmelberg, een tochtje met de “téléferique” van de Rode naar de Zwarte berg…. De stad Poperinge met zijn hoppefeesten,het hopmuseum enTalbot House, waar de Engelse soldaten even konden verpozen, weg van het slagveld tijdens WOI. Het Internationaal kunstgebeuren in Watou, de oorlogsgeschiedenis in Ieper, met Flanders Fields en de Last Post onder de Menenpoort, dit alles in een straal van 25km. De dodengang en de Ijzertoren in boterstad Diksmuide, het dromige stadje Lo, waar eens Caesar het paard aan een eeuwenoude boom bond, het koekjesmuseum van Jules Destrooper….

Reacties gesloten